Forum GLT.PL Strona Główna
GLT.PL
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 [PHP/MySQL]Pola wyboru « Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat » 
Autor Wiadomość
raper_1987
PostWysłany: Czw Cze 15, 2006 2:15 pm    Temat postu: [PHP/MySQL]Pola wyboru Odpowiedz z cytatem

Bit
Bit


Dołączył: 15 Cze 2006
Posty: 3

Potrzebuje zrobic cos takiego azeby bylo 4 pola wyboru w jednym zalozmy liczba porzadkowa w drugim nazwisko w trzecim sala a w czwartym klasa. nastepnie po wyborze tych czterech pol chcialbym zeby po komendzie wyslij wpisywalo sie do tabeli to co juz bylo wybrane. i po ponownym wyborze np liczby 1 ktora zostala wczesniej dodana nie wyswietlalo juz danego nazwiska w drugiom polu wyboru ktoro zostalo przypisane do 1 wczesniej oraz klasy i sali. Jezeli ktos mi zdola pomoc w jakis sposob bede mu bardzo wdzieczny gdyz dopiero zaczynam bawic sie tym a nie bardzo wiem jak i w czym to wykonac. Chciaz slyszlame ze mozna to zrobic przy pomocy php i mysql.

Mam nadzieje ze opisalem jasno jesli nie to sprecyzuje to jakos jasniej tylko napisac czego nie rozumiecie Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
radex
PostWysłany: Nie Cze 25, 2006 7:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kilobit
Kilobit


Dołączył: 25 Cze 2006
Posty: 28

napisz dokładniej co masz na myśli bo ja nie rozumiem
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
raper_1987
PostWysłany: Wto Lip 04, 2006 3:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bit
Bit


Dołączył: 15 Cze 2006
Posty: 3

rozchodzi sie o 4 rozwijane pola.

Takie rozwiajne pola ma byc ich 4


w pierwszym ma byc mozliwosc wybrania liczby porzadkowej np.

1
2
3
4
itd

w drugim jakies nazwiska i imiona np.

Kowalski Jan
Nowak Andrzej
Wojtowicz Pawel
itd

w 3 nr sali lub nazwa sali z nr np

1
2(chemiczna)
3
4
5(jezykowa)
itd

w 4 kolumnie klasa:

1u
2u
3u
3a
3b
1c
itd

i teraz jesli wybiore z pierwszego pola 1 z drugiego Kowalski Jan z 3go 5(jezykowa) a z 4go 3b i klikne na dodaj to ma mi sie utoworzyc tabelka
_______________________________
Lp.|Nazwisko Imie|sala |klasa|
--------------------------------------------
1 |Kowalski Jan |5(jezykowa) | 3b |

nastepnie jesli wybiore znow z pierwszej kolumny 1 to jesli rozwine druga kolumne to nazwisko Kowalski Jan ma byc nie widoczne lub zablokowane przed wyborem analogicznie dla 3 i 4 kolumny.

natomiast jesli wybiore Lp. 1 Nazisko Nowak Andrzej to juz do niego nie bedzie mozna przypisac sali 5(jezykowa) i klasy 3b

chyba juz jest jasno. Jesli nie to porsze o pytanie na e-mail raper1987@gmail.com

[EDIT]

Dzieki radoxowi zrobilem 3 pliki.

1 to:

Kod:
<?php

mysql_connect('localhost', 'uzytkownik' , 'haslo');
mysql_select_db('nazwa bazy');
$query = mysql_query("CREATE TABLE `szkola` (
`lp` VARCHAR( 4 ) NOT NULL ,
`nazwisko_imie` VARCHAR( 60 ) NOT NULL ,
`sala` VARCHAR( 25 ) NOT NULL ,
`klasa` VARCHAR( 4 ) NOT NULL
) TYPE = MYISAM ;");

if($query){
echo 'poprawne wprowadzenie tabeli';
}else{
echo 'blad';
}


2 plik to:


Kod:
<FORM ACTION="xx2.php" METHOD="post">
<SELECT NAME="lp">
<OPTION VALUE="1">1
<OPTION VALUE="2">2
<OPTION VALUE="3">3
itd.
</SELECT>
<SELECT NAME="nazwisko_imie">
<OPTION VALUE="Kowalski Jan">Kowalski Jan
<OPTION VALUE="Nowak Andrzej">Nowak Andrzej
itd.
</SELECT>
<SELECT NAME="sala">
<OPTION VALUE="1( chemiczna )">1 (chemiczna)
<OPTION VALUE="2">2
itd.
</SELECT>
<SELECT NAME="klasa">
<OPTION VALUE="1u">1u
<OPTION VALUE="2c">2c
itd.
</SELECT>
<INPUT TYPE=submit VALUE="Wyślij">
</FORM>


3 plik to:

Kod:
<?php

mysql_connect( 'localhost' , 'uzytkownik' , 'haslo');
mysql_select_db( 'nazwa bazy');

$lp = $_POST['lp'];
$nazwisko_imie = $_POST['nazwisko_imie'];
$sala = $_POST['sala'];
$klasa = $_POST['klasa'];

$query = mysql_query( "INSERT INTO `szkola` ( `lp` , `nazwisko_imie` , `sala` , `klasa` )
VALUES (
'$lp', '$nazwisko_imie', '$sala', '$klasa'
); ");

if($query){
echo 'dodano prawidłowo';
}else{
echo 'bład';
}

?>


i teraz brakuje jeszcze pliku ktroty by odczytywal z bazy i wyswietlal dane w postaci tabelki. No i teraz pytanie jeszcze czy wogole te pliki spelniol moje oczekiwania

czyli to co pisalem wyzej

Cytat:
nastepnie jesli wybiore znow z pierwszej kolumny 1 to jesli rozwine druga kolumne to nazwisko Kowalski Jan ma byc nie widoczne lub zablokowane przed wyborem analogicznie dla 3 i 4 kolumny.

natomiast jesli wybiore Lp. 1 Nazisko Nowak Andrzej to juz do niego nie bedzie mozna przypisac sali 5(jezykowa) i klasy 3b
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
radex
PostWysłany: Nie Lip 09, 2006 2:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kilobit
Kilobit


Dołączył: 25 Cze 2006
Posty: 28

z tym ostatnim też ci pomoge bo już przypomniało mi sie jak Razz tylko bądź na gg
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


DAJ Glass (1.0.8) template by Dustin Baccetti
EQ graphic based off of a design from www.freeclipart.nu
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group