Forum GLT.PL Strona Główna
GLT.PL
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 Baner we Flashu « Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat » 
Autor Wiadomość
Links
PostWysłany: Pon Cze 23, 2003 7:00 pm    Temat postu: Baner we Flashu Odpowiedz z cytatem

Gigabit
Gigabit


Dołączył: 16 Kwi 2003
Posty: 325
Skąd: Głogów

Tworzenie banera we Flash'u nie jest aż takie trudne jakby mogło się wydawać. Flash jest nowoczesną technologią, która jest zdecydowanie lepsza, niż GIF, a co za tym idzie ma także mniejszy rozmiar. NA wstępie tworzymy podkład na tło banera w programie graficznym, zapisujemy z rozszerzeniem JPG lub GIF. Importujemy nasze tło do Flash'a wybierając z menu File, a potem Import, po czym rozmieszczamy nasz podkład tak jak chcemy. Warstwę na której znajduje się nasze tło nazywamy "bg" i tworzymy nową nad naszym tłem. Na nowej warstwie "napis" tworzymy napis. I w 40 klatce wstawiamy klatkę kluczową (F6). Zaznaczamy na naszej lini czasu wszystkie klatki z warstwy "napis", naciskamy prawy przycisk myszy i z menu wybieramy Create Motion Tween/Uzupełnij animację. Teraz klatki szare, stały się fioletowymi. Zaznaczamy tekst w pierwszej fioletowej klatce warstwy "napis" i teraz otwieramy panel Properties/Właściowości. Następnie w menu Color wybieramy Alpha i wartość 0%, po czym na warstwie napis w 80 klatce ponownie wstawiamy klatkę kluczową, ustawiamy Alpha na 0%. Czynność powtarzamy kilkakrotnie z różnymi napisami. Można między innymi w różnych kierunkach poprzemieszczać nasz tekst, wszystko zależy od kreatywności.

Inne efekty, które możemy zastosować:
a) Brightness - rozjaśnianie
b) Tint - zmiana koloru
c) Alpha - znikanie napisu
d) Advanced - zaawansowany efekt, w którym można ustalić wszystkie pozostałe efekty naraz!

Na końcu tworzymy tzw. hiperłącze, które będzie stworzone bezpośrednio we Flash'u. Tworzymy sobie warstwe którą nazwiemy getURL, warstwe przesuwamy na sam spód. Tworzymy na niej prostokąt, który będzie wielkości 400x50, tak aby zasłaniał nasze całe tło. Przekształcamy nasz prostokąt w button (F8 i wybieramy button). Teraz dwukrotnie klikamy w niego aby rozpocząć edycję. W klatce Hit wstawiamy ujęcie kluczowe. Powinien tam się znaleźć nasz prostokąt. Z pierwszych trzech klatek wymazujemy naszą figurę. Teraz przechodzimy do głównego filmu i widzimy taki rażący kolor w tle. Klikamy na ten nasz button i otwieramy panel "Actions", po czym z podręcznego menu po prawej wybieramy kolejno Actions, Browser/Network i ostatecznie wybieramy funckję getURL. Na koniec w polu getURL wpisujemy adres naszej strony. W polu Window wybieramy opcję _blank.



Chyba tyle!!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Treeny
PostWysłany: Wto Cze 24, 2003 3:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gigabajt
Gigabajt


Dołączył: 07 Paź 2002
Posty: 650
Skąd: Gdynka

Jeśli będę miała czas spróbuję to zrobić z tymi wskazówkami. Mnie też jakoś wszyscy mówią, że Flash jest prosty Laughing np. mój staruszek, choć on się nawet do niego nie zabierał...Laughing. Ale thx za wskazówki Smile
_________________
(A)neczka
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Insekt
PostWysłany: Sob Cze 28, 2003 8:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Megabajt
Megabajt


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 141
Skąd: Gdańsk

Trochę się rozpisałęś na temat tego "bannera" i nie napisałeś nawet jak zrobić banner animowany, ale cię poprawie, tworzymy nowy movie clip(ctrl + F8 ) robimy tam swoją animację, następnie edytujemy nasz banner i z biblioteki (ctrl + L ) filmu przeciągamy utworzoną animację na główną scenę, łatwe?? A ile daje!
_________________
insekt4@o2.pl <^> GG: 4028324 <^> www.warcry.glt.pl <^>
--> www.warcry.forum.glt.pl <--
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
kemis
PostWysłany: Sob Cze 28, 2003 11:00 pm    Temat postu: Odp.. Odpowiedz z cytatem

Megabajt
Megabajt


Dołączył: 27 Cze 2003
Posty: 200
Skąd: Łapy

Insekt niemasz co sie czepiać bo i ty nie napisałeś wszystkiego. Links pokazał podstawy.A ty mówisz mu o dodawaniu Movie Clipów
A jak chcesz dokładniej to jest tego z 500 stron w książkach Smile
_________________
www.sidportfolio.prv.pl
/////SiD
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Links
PostWysłany: Czw Lip 10, 2003 7:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gigabit
Gigabit


Dołączył: 16 Kwi 2003
Posty: 325
Skąd: Głogów

Dzieki za obronę!!!1
Zrobić.. trochę przesunąć...
FEEE
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Insekt
PostWysłany: Pią Lip 18, 2003 7:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Megabajt
Megabajt


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 141
Skąd: Gdańsk

No wiecie co, ja tu prubuje wam pomuc a wy mnie krytykujecie.....
_________________
insekt4@o2.pl <^> GG: 4028324 <^> www.warcry.glt.pl <^>
--> www.warcry.forum.glt.pl <--
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
kemis
PostWysłany: Nie Lip 20, 2003 11:21 pm    Temat postu: :) Odpowiedz z cytatem

Megabajt
Megabajt


Dołączył: 27 Cze 2003
Posty: 200
Skąd: Łapy

Nie chodzi tu o krytyke tylko o to że Flash jest tak rozległy że nie sposób opisać jego właściwości w jednej książce. Więc nawet człowiek na codzień zajmujący się twożeniem Stron we Flashu lub animacji, może nie zdawać sobie sprawy z tego że nie umie nawet 50% z możliwośic Flash'a. I tyle wam powiem SmileSmile Wink
_________________
www.sidportfolio.prv.pl
/////SiD
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
super_henk
PostWysłany: Sob Maj 06, 2006 9:17 pm    Temat postu: Kurde Odpowiedz z cytatem

Bit
Bit


Dołączył: 06 Maj 2006
Posty: 1
Skąd: Czerlejno

Ale ja nadal nie kapuje o co w tym loto... On coś tam pisał o wybraniu _blank w opcji "window" a w zakładce window nic takiego nie ma... A poza tym to co ona tam cos mowil Actions > Browser/Network czy jakos tak to nie ma tego od razu tylko trzeba wybrac jeszcze "Global properties"... Po prostu gratulacje...

Nie wie ktos jak to trza zrobic od poczatku do konca???
_________________
Zapraszam na moją stronę http://dupaodbyt.ovh.org > pobierzcie demo!!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


DAJ Glass (1.0.8) template by Dustin Baccetti
EQ graphic based off of a design from www.freeclipart.nu
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group