Forum GLT.PL Strona Główna
GLT.PL
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 Tuorial we Flashu - Zegarek i Data « Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat » 
Autor Wiadomość
Links
PostWysłany: Pon Cze 23, 2003 6:55 pm    Temat postu: Tuorial we Flashu - Zegarek i Data Odpowiedz z cytatem

Gigabit
Gigabit


Dołączył: 16 Kwi 2003
Posty: 325
Skąd: Głogów

Hmmm. Widze że większość potrzebuje tuoriali i bannerów. Pokażę najpierw jak się robi Zegarek i datę we flashu. Program do Flasha można ściągnąć z: ftp://files.chip.pl/11446/flashmx_trial_en.exe Jest to demo programu które działa 30 dni.
Ten Tuorial będzie pokazywał aktualną date, z polską nazwą miesiąca, a także z polskim dniem tygodnia, oraz godzine, czyli godzina, minuty i sekundy. Tworzymy dwa dynamiczne pola tekstowe, po czym nazywamy je, to na którym znajdzie się data "fulldate", a to gdzie będzie godzina nazywamy "currenttime". Teraz przekształcamy to w MovieClip, który nazwiemy sobie "Time". Teraz nadszedł czas na kod. Wychodzimy na główną scene, po czym zaznaczamy nasz MC "Time" i otwieramy okno Actions.

I wpisujemy taki kod:
onClipEvent (load) {
days = new Array('Niedziela','Poniedziałek','Wtorek','Środa','
Czwartek','Piątek','Sobota','Niedziela');
months = new Array('Styczeń','Luty','Marzec','Kwiecień','Maj','Czerwiec','
Lipiec','Sierpień','Wrzesień','Październik','Listopad','
Grudzień');
timedate = new Date();
}
onClipEvent (enterFrame) {
hour = timedate.getHours();
minutes = timedate.getMinutes();
seconds = timedate.getSeconds();
todaydate = timedate.getDate();
day = timedate.getDay();
dayname = days[day];
month = timedate.getMonth();
monthname = months[month];
year = timedate.getFullYear();
if (Length(minutes)==1) {
minutes = "0" + minutes;
}
if (Length(seconds)==1) {
seconds = "0" + seconds;
}
currenttime = hour + ":" + minutes + ":" + seconds;
currentdate = todaydate + "/" + month + "/" + year;
fulldate = dayname + " " + todaydate + " " + monthname + " " + year;
delete timedate;
timedate = new Date();
}

Teraz krótkie wyjaśnienie. Na początku do tablicy zapisujemy nazwy miesięcy, następnie pobieramy do zmiennych godziny, minuty sekundy, date, dzienm rok. Potem wybiera sie z naszej tablicy miesiąc, który jest wstawiany w miejsce normalnego miesiąca, czyli np za 3 miesiąc wstawia się Marzec itp. To samo jest z dniami.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


DAJ Glass (1.0.8) template by Dustin Baccetti
EQ graphic based off of a design from www.freeclipart.nu
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group