Forum GLT.PL Strona Główna
GLT.PL
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 Serwer a komputer??? « Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat » 
Autor Wiadomość
PawełSsss...
PostWysłany: Czw Sty 01, 1970 12:00 am    Temat postu: Serwer a komputer??? Odpowiedz z cytatem

Megabit
Megabit


Dołączył: 29 Wrz 2002
Posty: 75
Skąd: Węgrów

Zamierzam zrobić u siebie w domu taki mały serwer, dla tego celu chciałem przeznaczyć swój komuter... używałbym go wyłącznie dla tego serwera... i właśnie chciałem zapytać czy ten komputer musi być aż tak napakowany nowościami od Pentiuma czy wystarczy coś starego byle duży dysk i dobry firewall ???
Chyba rozumiecie o co mi chodzi Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Radh
PostWysłany: Czw Sty 01, 1970 12:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@Administrator
Administrator


Dołączył: 30 Cze 2002
Pochwał: 1
Posty: 740
Skąd: Gdańsk

Pod serwer nie trzeba super maszyny - z naszych obserwacji wynika ze w zupelnosci wystarczy do tego celu Pentium I a moze i nawet cos jeszcze starszego, lecz jest warunek serwer musi byc uzbrojony w linuxa (innych systemow nie uzywalismy wiec nie wiemy jak by to chodzilo z np windowsem nt). Dobrze jest miec na serwerze duzo pamieci, a duzy dysk sugeruje ze chcesz umieszczac na nim duze pliki, byc moze filmy lub gry lecz pamietaj ze to moze niesamowicie zapchac lacze...
_________________
Radh
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
PawełSsss...
PostWysłany: Czw Sty 01, 1970 12:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Megabit
Megabit


Dołączył: 29 Wrz 2002
Posty: 75
Skąd: Węgrów

Radh napisał:
... lecz jest warunek serwer musi byc uzbrojony w linuxa (innych systemow nie uzywalismy wiec nie wiemy jak by to chodzilo z np windowsem nt) ...

Znaczy sie nie musi koniecznie być Linux bo Twoja odpowiedź płynie z Twoich własnych doświadczeń prawda?? (tak to zrozumiałem) bo kiedyś już bawiłem sie troszke Linuxem i nie zabardzo przypadł mi on do gustu, więc sam rozumiesz...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Radh
PostWysłany: Czw Sty 01, 1970 12:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@Administrator
Administrator


Dołączył: 30 Cze 2002
Pochwał: 1
Posty: 740
Skąd: Gdańsk

Nie musi byc linux ale obawiam sie ze jesli bedzie to np. windows nt to wymagania sprzetowe nagle sie podniosa... Sami uzywamy linuxa i jestesmy z niego zadowoleni.
_________________
Radh
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Szym
PostWysłany: Czw Sty 01, 1970 12:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@Administrator
Administrator


Dołączył: 01 Sty 1970
Posty: 71
Skąd: Gdańsk

Za linuxem przemawia:
- spojnosc i przejrzystosc konfiguracji
- uzyskiwana wydajnosc
- stosunek jakosc/cena (to moze bardziej dla firm)
- byc moze porzeba do tego wiecej cierpliwosci (wrrrrr) ale osiagany efekt wart jest poswiecenia

Jesli probowales linuxa i nie przemowil do ciebie to sprobuj latwiejszych dystrybucji (RedHat SuSe)
_________________
Nowe projekty juz prawie gotowe Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
PawełSsss...
PostWysłany: Czw Sty 01, 1970 12:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Megabit
Megabit


Dołączył: 29 Wrz 2002
Posty: 75
Skąd: Węgrów

Ja tak jeszcze kontynuując mój temat... Napaliłem sie na serwer ale tak do końca nie wiem jak sie zabrać z drugim kompem... Mianowicie chciałem zapytać czy żeby połączyć te moje dwa kompy wystarczy popprostu karta sieciowa i kawałek kabla... czy trzeba sie bawić w robienie całej sieci???
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Radh
PostWysłany: Czw Sty 01, 1970 12:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@Administrator
Administrator


Dołączył: 30 Cze 2002
Pochwał: 1
Posty: 740
Skąd: Gdańsk

PawełSsss... napisał:
Ja tak jeszcze kontynuując mój temat... Napaliłem sie na serwer ale tak do końca nie wiem jak sie zabrać z drugim kompem... Mianowicie chciałem zapytać czy żeby połączyć te moje dwa kompy wystarczy popprostu karta sieciowa i kawałek kabla... czy trzeba sie bawić w robienie całej sieci???
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi...

wystarcza dwie karty + kawalek kabla, dla dwoch kompow nawet nie musisz miec koncentratorow czy switchow:) Jedynie trzeba zamienic pozycje na skretce no chyba ze bedziesz robic to na kablu bnc to juz zupelnie prosta sprawa.
_________________
Radh
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
jarosek
PostWysłany: Czw Sty 01, 1970 12:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kilobit
Kilobit


Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 20
Skąd: Łódź

Pawlesss.... nie wiesz jak połączyć dwa komputery w "sieć", a chcesz serwer stawiac????To troche niedorzeczne, a i jeszcze tak dla porównania "serwery" linuxowe na 486 potrafią po 5-8 tyś obsłużeń wytrzymać, a WinNT to by się natym nawet nie zainstalował!!! (WINDOWS=MICROSOFT =wielkie g...)
_________________
Nadal wakacje
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


DAJ Glass (1.0.8) template by Dustin Baccetti
EQ graphic based off of a design from www.freeclipart.nu
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group